indahnya alam

Perkara pelik akhir zaman

Ingin dipaparkan perkara pelik mutakhir ini untuk renungan bersama
1-Pakar2 sosial dan badan2 profesional mengkritik majlis fatwa negara.Umpama pakar bolesepak mengkritik permainan badminton.Lebih pelik kritikan mereka diberi publisity meluas.
2-Ahli2 politik yg merasuah menukar perkataan rasuah dgn politik wang;mereka juga menjadi jaguh untuk menentang rasuah,lebih pelik mereka mendapat sokongan dari ahli2 yg menerima rasuah.
3-Setelah lebih 50 tahun memerintah,mereka menyalah orang lain kerana melayu masih jauh ketinggalan dan masih memerlukan subsidi,mereka memohon 50 tahun lagi untuk mengangkat mertabat melayu
4-Mereka terlalu marah dgn kononnya cubaan untuk membatalkan ketuanan melayu; setelah 50 tahun memerintah orang2 melayu menjadi tuan dlm kes2 penagih dan pengedar dadah, buang bayi,mat rempit,punk,bohsia,kemiskinan luar dan dlm bandar dan jaguh sekim cepat kaya.
5-Krisis2 rumah tangga diberi publisity yg meluas termasuk siaran langsung;pasangan yg hidup bahagia tidak diperdulikan
6-Siaran2 tv yg melalaikan diperuntukan sebanyak 23 jam sehari,siaran agama hanya 1 jam.
7-Profile pelakon dan penyanyi di war2kan kpd orangramai;profile ulamak tiada siapa peduli
8-Musim tengkujuh ditangisi olih masyrakat;dipihak krjn dijadikan pesta monsun;RM 1juta untuk mangsa banjir,RM 100 juta untuk pesta monsun.
9-Perlumbaan kapal layar piala monsun terpaksa ditangguhkan kerana cuaca buruk padahal piala tersebut sengaja dirancang dlm musim monsun.
10-Fatwa haram rokok telah diluluskan dah lebih 10 tahun tapi hanya pulau pinang dan selangor yg menggezetkan;kerajaan islam kelantan pun tidak berminat malah ramai pemimpin dan ahli mereka yg melanggar fatwa ini.

0 comments: